Bepalen wie de baas is: hoe je met Canonical tags Google helpt (en jezelf ook!)

Heb je weleens gehad dat je precies hetzelfde product of dezelfde categorie op twee verschillende plekken in een webwinkel zag staan? Bijvoorbeeld bij de categorie “Nieuwe Producten” én bij de categorie “Blauwe Truien”. Voor jou als bezoeker is dat misschien handig, duidelijk en overzichtelijk, maar voor Google kan dit enorm verwarrend zijn. Welke van die twee pagina’s moet Google nu laten zien in de zoekresultaten? En welke pagina moet de ‘eer’ krijgen om de baas te zijn voor de inhoud van alle concurrerende pagina’s? Hier komt de canonical tag om de hoek kijken! 

De canonical tag, ook wel bekend als de rel=”canonical” link, is een HTML-element dat SEO-specialisten gebruiken om zoekmachines te laten weten welke versie van een set pagina’s met (nagenoeg) identieke content de baas- of voorkeursversie is. 

Simpel gezegd: als je meerdere URL’s hebt die dezelfde of sterk gelijkende inhoud bevatten, vertelt de canonical tag aan zoekmachines welke van die URL’s ze moeten beschouwen als de originele en dus de belangrijkste. Hierdoor voorkom je problemen met dubbele content, wat de ranking van je website in de zoekresultaten negatief kan beïnvloeden.

Canonical tag uitgelegd

Dubbele content; hoe krijg je dat? 

Dubbele content binnen een website verwijst naar identieke of sterk gelijkende content die op meerdere verschillende URL’s binnen hetzelfde domein (jouw website) te vinden zijn. 

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe dubbele content kan ontstaan op je eigen website: 

  • URL-variaties: Dezelfde pagina is bereikbaar via verschillende URL’s (bijvoorbeeld www.jouwsite.nl/product, jouwsite.nl/product, jouwsite.nl/product/).
  • HTTPS/HTTP en WWW/non-WWW: Je website is toegankelijk via zowel http:// als https:// en/of met www. en zonder www., terwijl de inhoud hetzelfde is.
  • Parameter-URL’s: Filters of sorteeropties op overzichtspagina’s genereren nieuwe URL’s met dezelfde basiscontent, bijvoorbeeld: jouwsite.nl/producten?kleur=blauw en jouwsite.nl/producten).
  • Printversies of PDF-versies: Als de content van een webpagina ook identiek beschikbaar is via een printvriendelijke versie of een PDF op een aparte URL. 
  • Producten in meerdere categorieën: Een product dat in meerdere categorieën staat, kan dezelfde beschrijving en afbeeldingen hebben op de verschillende categoriepagina’s.
  • Gepagineerde artikelen: als de inhoud van een lang artikel over meerdere pagina’s is verdeeld en de introductie op elke pagina hetzelfde is. Let op: dit is wel afhankelijk wat de verhouding van hetzelfde stuk tekst op de pagina is.

Backlinks en canonical tag visueel gemaakt

De invloed van dubbele content op je rankings: 

Dubbele content kan een negatieve invloed hebben op de rankings van je website in zoekmachines zoals Google. Dit komt doordat: 

  • Verwarring voor zoekmachines: Google kan moeite hebben met bepalen welke versie van de content het moet indexeren en rangschikken. Hierdoor kan het de verkeerde pagina kiezen om in de zoekresultaten te tonen, of de rankingkracht verdelen over meerdere URL’s in plaats van één sterke pagina. 
  • Verspilling van crawlbudget: Zoekmachines hebben een beperkt ‘crawlbudget’ voor elke website, wat betekent dat ze een beperkt aantal pagina’s kunnen crawlen en indexeren binnen een bepaalde periode. Als veel van je crawlbudget wordt besteed aan het crawlen van dubbele content, worden je unieke en belangrijke pagina’s mogelijk minder vaak of niet bezocht en geïndexeerd. 
  • Verwatering van linkwaarde: Als andere websites naar verschillende versies van dezelfde content linken, wordt de linkwaarde (link juice) verspreid over meerdere URL’s in plaats van geconcentreerd op één. Dit kan de ranking potentie van alle pagina’s verminderen. 
  • Mogelijke filtering uit de zoekresultaten: In sommige gevallen kan Google ervoor kiezen om alle versies van de dubbele content te filteren en slechts één (hopelijk de originele en juiste) te tonen. Hierdoor kunnen de andere URL’s met dezelfde content niet in de zoekresultaten verschijnen. 

Hoewel Google tot op heden nagenoeg bijna geen penalty’s uitdeelt voor onbedoelde dubbele content, is het wel belangrijk om het te voorkomen of op te lossen om je SEO-prestaties te optimaliseren en ervoor te zorgen dat de juiste pagina’s worden gerankt. De canonical tag is een van de belangrijkste hulpmiddelen om dit te doen. 

 

Wat is een canonical tag precies? 

Je kunt de canonical tag zien als een digitaal verkeersbord voor Google. Met de canonical tag vertel je tegen Google: “Hé Google, deze specifieke pagina is de originele en de belangrijkste van alle soortgelijke. De andere pagina’s zijn eigenlijk kopieën of variaties.” Zo voorkom je dat Google in de war raakt en mogelijk beide pagina’s als ‘dubbele content’ ziet, wat niet goed is voor je vindbaarheid. 

Hoe zet je zo’n ‘Verkeersbord’ neer?
De meest gebruikelijke manier om een canonical tag te plaatsen is in de code van je webpagina, in het <head> gedeelte. Het ziet er dan zo uit: 

Unset canonical tag

Hierbij vervang je https://www.jouwwebsite.nl/de-originele-pagina/ natuurlijk door de URL van de pagina die jij als de belangrijkste wilt aanwijzen. 

 

Zo maak je je eigen pagina de baas 

Wist je dat je een canonical tag ook naar de pagina zelf kunt laten verwijzen? Dit heet een zelf-referentiële canonical. Ik hoor je denken: waarom zou je dat doen? Nou, het helpt Google om heel duidelijk te begrijpen welke versie van de URL de definitieve is, zeker als er verschillende manieren zijn om naar dezelfde pagina te linken (bijvoorbeeld met of zonder een / aan het einde). Het is een hele goede gewoonte om dit op al je belangrijke pagina’s te plaatsen. Zo haal je onduidelijkheid meteen weg en zul je niet reactief moeten reageren wanneer je rankings dalen. 

Door de canonical tag op de juiste manier te gebruiken, help je zoekmachines zoals Google dus om je website beter te begrijpen. Je voorkomt problemen met dubbele content en zorgt ervoor dat de juiste pagina’s in de zoekresultaten verschijnen. 

Zo ben jij altijd de baas over welke pagina Google belangrijk vindt! Toch wel handig hé.

Self referencing canonical tag

Meer blogs?

Wil je advies over jouw vraagstuk?

Geen idee waar je moet beginnen? Geen probleem, wij gaan graag met je om tafel.

Waar ben je naar op zoek?

Gebruik het zoekveld hieronder om door onze website te zoeken en te vinden wat je nodig hebt.