Wat is technische SEO en waarom is het zo belangrijk?

Technische seo met HTML code

Bij technische SEO draait het – zoals de naam al doet vermoeden –  om alle technische onderdelen achter een website. Met andere woorden: hoe werkt de website? Van welke hosting maak je bijvoorbeeld gebruik? Werkt deze naar behoren? Hoe zit het met de laadsnelheid? Zijn er pagina’s die moeite hebben om te laden? Hoe vaak komt het voor dat de website uit de lucht ligt? Allemaal voorbeelden van aspecten die ter sprake komen bij het verbeteren van de techniek van een website. Wat website-eigenaren vaak niet beseffen is dat de technische onderdelen ook van belang zijn voor de vindbaarheid van een website. Ook hier wordt namelijk door gekeken in zoekmachines. Met een goedlopende website leg je de basis om content sneller gevonden te laten worden.

Technische SEO kan soms best lastig zijn. Want wat komt hier allemaal precies bij kijken? Waar moet je aan denken? Welke technische onderdelen zijn in elk geval van groot belang voor het verbeteren van jouw website? En waarom draagt een betere techniek achter de website bij aan de vindbaarheid van je pagina? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen en zetten we enkele tips op een rij zodat ook jij de technische SEO van jouw website kunt verbeteren.

Introductie van Chat-gpt

Wat is technische SEO?

Om het effect van technische SEO te kunnen begrijpen, is het eerst belangrijk om de definitie te snappen. Hoewel de meeste website-eigenaren wel weten wat SEO is en hoe ze hun website beter vindbaar kunnen maken, wordt de kwaliteit van de techniek achter de website nog dikwijls vergeten. Dat is erg zonde. Immers, als een website niet goed werkt, kun je ook niet verwachten dat mensen van een goede gebruikerservaring genieten en dus snel terug zullen komen of überhaupt op de website terecht zullen komen. Een website die dikwijls uit de lucht ligt of heel slecht laadt, kan dan ook zeer nadelige gevolgen hebben voor de ranking binnen de populairste zoekmachines.

Technische SEO

Bij technische SEO draait het dus allemaal om de technische onderdelen van een website. Dit is echter nog altijd een breed begrip. Er komt veel kijken bij het bouwen van een website. Sommige onderdelen wegen echter zwaarder dan andere. Hierbij kan je aan het volgende denken:

Zichtbaarheid van de website

Hoe gaat het met de zichtbaarheid van de site? Het is heel normaal dat een website soms tijdelijk niet goed bereikbaar is. Dit zie je in webshops bijvoorbeeld met topdrukte door een sale of dergelijke. Vaak zijn deze problemen snel opgelost en ook erg logisch wanneer er plotseling zeer veel verkeer is naar de website. Maar wat als je website er te pas of te onpas uit ligt? Het is een feit dat veel hostingpartijen tegenwoordig adverteren met een zichtbaarheid van 99 procent. Dat lijkt misschien veel én dat is ook veel. Maar bedenk eens hoeveel dagen tot die één procent behoren per jaar. Dat zijn toch nog flink wat dagen dat jouw website niet beschikbaar is. Dat kost klanten en tevens ook je goede ranking binnen Google. Kiezen voor een andere hosting kan in veel gevallen het verschil maken. Kies bij voorkeur voor een hosting die een zichtbaarheid van minstens 99,9 procent per jaar garandeert. Zo ben je verzekerd van een betere vindbaarheid voor jouw website.

Laadsnelheid en prestatie

Hoe lang duurt het voordat pagina’s volledig geladen zijn? Ook dit heeft vaak weer met de hosting van een site te maken. Tegelijkertijd ook met de wijze waarop de site is ingedeeld. Logischerwijs zal een webpagina met veel afbeeldingen en video’s die veel capaciteit in beslag nemen er ook langer over doen om volledig te laden. De laadsnelheid kan met behulp van verschillende tools worden berekend. De meest bekende tool is Pagespeed Insights From Google. Hierbij wordt de laadsnelheid getest en geeft Google ook weer hoe hoog deze snelheid minimaal moet zijn om de ranking positief te beïnvloeden. De laadsnelheid is van essentieel belang voor het realiseren van een goede gebruikerservaring voor de bezoeker. Een website die heel slecht te laden is of waarbij het heel lang duurt voordat een pagina überhaupt zichtbaar is, wekt al snel frustraties bij de bezoeker. Dit kan ertoe leiden dat zij wegklikken. Dit wordt opgemerkt door zoekmachines en gezien als teken van een minder kwalitatieve website. Met alle gevolgen voor de ranking van dien.

Ook is het belangrijk om op de navigatiestructuur van de website te letten. In andere woorden: hoe is de website precies opgedeeld? Is dit duidelijk voor de gebruiker van de site? Weten mensen waar ze moeten zijn en hoe ze binnen de website moeten navigeren om de door hen gezochte informatie snel te vinden? De navigatiestructuur kan ook wel vergeleken worden met de inhoudsopgave van een boek. Het toont snel bij welk ‘hoofdstuk’ de gebruiker moet zijn. Hierdoor hoeft men niet eerst de hele website te bekijken voordat ze vinden waar ze daadwerkelijk naar op zoek zijn. Zo besparen ze tijd en genieten ze van een veel betere gebruikerservaring. Bovendien helpt een goede navigatiestructuur ook zoekmachines om de website beter te scannen en te begrijpen welke informatie de site precies bevat.

Begrijpelijk voor Google

Is de website te begrijpen door zoekmachines? Dit klinkt gemakkelijker dan het in werkelijkheid is. Niemand weet immers welke ‘taal’ de zoekmachines spreken. Het zou gemakkelijker zijn als er personen zijn die de websites beoordelen op kwaliteit en relevantie. Dit is met de hoeveelheid websites die tegenwoordig in de lucht zijn natuurlijk onmogelijk. Daarom worden er Google robots gebruikt. Deze scannen de site en beoordelen hem op kwaliteit. Die kwaliteitsscore speelt een belangrijke rol in de ranking binnen de zoekmachine. Met behulp van verschillende SEO technieken kun je deze robots positief aanspreken. Maar de robot let ook op de techniek achter de site en of deze ook leesbaar is voor hem. Door de website op de juiste manier op te bouwen en in te delen, zorg je ervoor dat de website voor iedereen leesbaar is. Te begrijpen is. Zelfs voor de zoekmachines.

Technische SEO back-end

Waarom is technische SEO zo belangrijk?

Maar waarom zou je extra veel aandacht besteden aan de technische SEO van je website? Deze vraag is eigenlijk heel gemakkelijk te beantwoorden. De techniek achter de website legt namelijk de basis voor de totale vindbaarheid van jouw site. Je kan enorm je best doen op content en de uitstraling van jouw site, maar als de techniek niet goed zit, zal dit nooit bijdragen aan een betere vindbaarheid. Werk daarom altijd eerst aan de basis (de technische SEO) voordat je aan de slag gaat met andere SEO technieken.

De basis moet al worden aangepakt bij het eerste ontwerp van de site. Maak niet de fout om pas later toevoegingen te doen, want dan doe je alleen maar dubbel werk. Als je er zeker van wilt zijn dat het met de technische SEO goed is gesteld, kan je ook de hulp inschakelen van een deskundige in webdesign en SEO. Zo weet je zeker dat dit op de juiste manier gebeurt.

Een technisch geoptimaliseerde website heeft aan heel veel verschillende aspecten extra aandacht geschonken. Het is hierbij vooral van belang dat de site gemakkelijk te vinden is door zowel bezoekers als de robots van zoekmachines én dat de site ook te begrijpen is. Een slechte navigatiestructuur, pagina’s die allang verwijderd zijn en waarbij er toch links rondzweven die bezoekers naar een lege pagina rondsturen zijn funest voor de kwaliteit van jouw website. Er zijn enkele kenmerken waar jouw technisch geoptimaliseerde website aan moet voldoen. We hebben vijf kenmerken hieronder op een rijtje gezet, plus de nodige tips om dit te realiseren.

1. Een goede laadtijd van alle webpagina’s

De technische SEO is niet alleen van belang om de website beter zichtbaar te maken voor de robots van zoekmachines, maar ook omdat zoekmachines weten hoe belangrijk een goede gebruikerservaring is. Vaak wordt vergeten dat zoekmachines ook onderhevig zijn aan concurrenten. Zij doen er dan ook hun uiterste best voor om de beste te zijn en te blijven. Dat betekent dat ze enkel de meest kwalitatieve zoekresultaten moeten laten zien. Wanneer zij gebruikers van hun zoekmachine enkel doorverwijzen naar minder kwalitatieve sites of pagina’s die al tijden verdwenen zijn, zal dit ook ten koste gaan van hun imago. Daarom geven zij de voorkeur aan webpagina’s die technisch goed in elkaar steken. De gebruikerservaring van de bezoeker is hierbij belangrijk.

Hoewel niet alles over het algoritme van Google bekend is, is wel duidelijk dat één van de aspecten waar naar gekeken wordt ook de laadsnelheid van een webpagina is. Google weet bijvoorbeeld dat trage webpagina’s tot veel frustratie bij de bezoekers leidt. Wanneer een webpagina niet goed laadt, kan dit ertoe leiden dat gebruikers dan maar volledig afzien van de website en op zoek gaan naar een andere (wel snel werkende) site. Daarom eindigt een website met een tragere snelheid veel lager in de zoekresultaten. Hierdoor kan je ook minder verkeer genieten. Hoe goed de verdere content op de site ook mag zijn.

Om te zien hoe het met de laadsnelheid van je website gesteld is, is het van belang om enkele speciale tools te gebruiken om die snelheid te meten. Zo kun je zien of je website aan de minimale eisen voldoet. Als dit niet het geval is, is het van belang dat er alles aan gedaan wordt om dit te verbeteren. Bijvoorbeeld door minder grote afbeeldingen of video’s te gebruiken of van hosting te veranderen.

SEO technisch

Trage websites leveren misschien wel veel frustratie op, maar dit geldt misschien nog wel sterker als het gaat om pagina’s die helemaal niet meer bestaan. Deze zogenaamde dode links zorgen niet alleen voor veel frustratie bij de bezoeker van de website, maar leveren ook problemen op voor de zoekmachine. Nog veel te vaak ziet men dat deze dode links nog redelijk hoog in de zoekmachines staan. Hierdoor komt men na het invoeren van een zoekopdracht uit op een link die al niet meer bestaat. Als er naar een niet-bestaande pagina op jouw website wordt verwezen, dan zal Google er alles aan doen om dit niet meer te laten gebeuren. Dit doet het door de kwaliteitsscore van je website aan te passen. Dit heeft vervolgens ook weer gevolgen voor de vindbaarheid van jouw site.

Helaas kunnen deze zogenaamde dode links niet altijd voorkomen worden. Zeker niet bij websites die al zeer lang bestaan. Een website wordt regelmatig aangepast, dingen worden verwijderd, vernieuwd en naar jouw weten ook verbeterd. De kans is zelfs groot dat je niet weet dat er 404-pagina’s op jouw website aanwezig zijn. Dit terwijl Google er wel een aantal op kan sporen. Simpelweg omdat het elke bestaande link volgt. Gelukkig zijn er enkele hulptools waar je gebruik van kunt maken om deze links op te sporen. Vervolgens ben je in staat om de URL om te leiden. Zo toon je aan Google dat deze pagina vervangen mag worden en laat je de persoon die toch op de dode link terecht komt zien waar het nu heen kan voor dezelfde (of verbeterde) informatie.

3. Dubbele inhoud voorkomen

Een zoekmachine zal iedere website grotendeels scannen om de kwaliteit te beoordelen. Daarom is het belangrijk dat de informatie goed leesbaar is. Bovendien moet deze ook aan enkele eisen voldoen. Zo mag er nooit sprake zijn van dubbele inhoud binnen een website. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Soms wordt er over onderwerpen gesproken waarbij de informatie vrijwel identiek is aan elkaar. Creatief blijven met woorden is dan lastig. Toch wordt dubbele inhoud ook binnen de eigen website afgeraden. Doe je dit wel, dan kunnen de zoekmachines in de war raken. Ze weten niet meer waar er sprake was van originele content en hoe ze de verschillende pagina’s nu kunnen rangschikken. Het gevolg is dat ze de dubbele inhoud dan maar afstraffen met een lagere positie binnen de zoekresultaten.

Het is niet alleen onverstandig om dubbele inhoud binnen de site te plaatsen, maar ook zeker om dingen letterlijk over te nemen van andere sites. Gaat het om een citaat? Plaats dan altijd een bronvermelding. Niet alleen om Google zo te tonen waar de informatie vandaan komt, maar ook om te voorkomen dat dit als duplicatie zonder toestemming wordt gezien. Dit is bij de wet verboden en kan zelfs beboet worden.

Er kan echter ook een technische oorzaak zijn achter een duplicatie probleem. Soms komt het bijvoorbeeld voor dat een pagina over verschillende URLS beschikt. Dat hoeft geen probleem te zijn voor de lezer. Ze merken dit waarschijnlijk niet eens op. Voor de zoekmachines is dit echter heel verwarrend. Zij beschouwen iedere URL als een andere pagina en zien zo enkel pagina’s met exact dezelfde inhoud. Gelukkig zijn er opnieuw verschillende hulpprogramma’s waar je gebruik van kunt maken om deze problemen te voorkomen.

4. Een technische seo scan is uitgevoerd

Het is als beginnende websitebouwer niet altijd gemakkelijk om aan alles op het gebied van techniek na te denken. Je weet simpelweg niet waar je allemaal op moet letten en rekening mee moet houden. Daarom is het verstandig om ook altijd een technische scan uit te laten voeren. Doe dit door een deskundige. Deze beschikt hoogstwaarschijnlijk over alle tools die nodig zijn om de belangrijkste technische aspecten te controleren en waar nodig aanpassingen te verrichten. Bij een technisch geoptimaliseerde website kan je echt wel wat hulp gebruiken. Als de basis goed zit, volgt de rest vanzelf.

5. De site beschikt over een SSL certificaat

Veiligheid is door de jaren heen steeds belangrijker geworden. Door de toenemende cybercriminaliteit vinden steeds meer mensen het spannend om gevoelige informatie achter te laten. Zeker als het gaat om persoonlijke, financiële gegevens. Een veilige verbinding tussen de browser van de bezoeker en jouw website is dan ook van essentieel belang. Dat houdt in dat cybercriminelen nooit toegang kunnen krijgen tot de financiële en persoonlijke informatie van een klant. Dit is met name voor webshops enorm belangrijk.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je je website beter kunt beveiligen. Hier heb je in elk geval een SSL certificaat voor nodig. Een website met een SSL certificaat kun je gemakkelijk herkennen aan het slotje links in de adresbalk en de HTTPS in de URL in plaats van HTTP.

Een veilige internetverbinding draagt bij aan een betere gebruikerservaring. In veel gevallen is een SSL certificaat tegenwoordig zelfs al verplicht. Bovendien wordt tegenwoordig duidelijk weergegeven dat een site niet over een certificaat beschikt. Dit wordt middels de ‘niet beveiligd’ mededeling gedaan aan de linkerkant van de zoekbalk van de website. Als dit bij jouw website het geval is, kan dit de technische SEO nadelig beïnvloeden. In dat geval is er dus zeker werk aan de winkel.

Meer blogs?

Wil je advies over jouw vraagstuk?

Geen idee waar je moet beginnen? Geen probleem, wij gaan graag met je om tafel.

Waar ben je naar op zoek?

Gebruik het zoekveld hieronder om door onze website te zoeken en te vinden wat je nodig hebt.